Výstava sukulentů a dalších exotických rostlin Brno 2015

Výstava sukulentů a dalších exotických rostlin Brno 2015

Skleníky Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v září přivítají tradiční výstavu kaktusů, sukulentů, tilandsií a dalších exotických rostlin. Tentokrát potrvá od 11. do 18. září 2015 vždy od 9:00 do 17:30. Záměrem pořadatelů je představit sukulentní rostliny z nejrůznějších koutů světa v jejich tvarové rozmanitosti a působivé mnohotvárnosti.

P1230449

Pohled do výstavy – rok 2014.

 

Větší prostor letos vystavovatelé věnují sukulentům pocházejícím z Madagaskaru, Mexika, jihu Afriky a rostlinám s kaudexy a pachykauly. Jde o rozsáhlou a rozmanitou skupinu rostlin, která je mezi sběrateli a pěstiteli velmi oblíbená. Také letos si návštěvníci prohlédnou, mimo mnoha jiných zajímavostí, například kolekci různých druhů stapéliovitých Pavla Hanáčka a části sbírek Jana Glosera nebo Borise Vrškového, kteří své výpěstky obvykle vystavují jen na této výstavě. Poprvé v Brně své výpěstky představí také pěstitel Pavel Karkoška z Orlové. Své výstavní rostliny a přebytky přivezou také další specialisté, například P. Heřtus, Z. Ježek, O. Potyka st. a O. Potyka ml., D. Sedláček, E. Sedlák, I. Žídek nebo manželé Tomandlovi.

P1230440

Živé kameny – 2014

 

Výstava se neomezuje jen na klasické sukulenty. Specializovaní pěstitelé z Moravy, Čech i Slovenska a odborníci z Botanické zahrady Masarykovy univerzity vystaví celkem asi 500 rostlin – od miniaturních mexických kaktusů, unikátních afrických a madagaskarských sukulentů, „živých kamenů“, rarit rodů Adenia, Avonia, Aztekium, Ariocarpus, Pachypodium aj., po bromélie rodu Tillandsia a jiné epifyty. Výstava je ojedinělou příležitostí vidět na jednom místě množství rodů a druhů sukulentů z nejrůznějších čeledí a světadílů v kulturním prostředí botanické zahrady. Vstupenky umožňují prohlídku všech jejích expozic.

Návštěvníci si kromě sbírkových rostlin prohlédnou také kresby Jaroslava Záhory s přírodní tématikou. Sukulentům budou věnovány také informační panely s doprovodnými texty a dalšími fotografiemi. Protože jde o výstavu prodejní, mohou si zájemci doplnit svoje sbírky o nové rostliny za velmi přijatelné ceny. Nabízen bude široký sortiment semenáčů i dospělé sbírkové exempláře z přebytků pěstitelů včetně rarit. Úlohou výstavy je také osvěta. Přítomní pořadatelé (manželé Tomandlovi) poskytnou zájemcům pěstitelské rady a pro skupiny, např. školní třídy, zajistí průvodce výstavou s populárně vědeckým výkladem.

P1230435

Pohled do výstavy – rok 2014

 

Skleníky botanické zahrady se nacházejí v areálu přírodovědecké fakulty na křižovatce Veveří a Kotlářské ulice. Výbornou dostupnost z centra i z autobusového a vlakového nádraží zajišťují tramvaje 3 a 12 (zastávka Konečného náměstí). Parkovat lze například u právnické fakulty, asi pět minut chůze od skleníků.